maandag 23 september 2013

Help! De temperatuur stijgt niet!

In de NRC van afgelopen weekend schetst Karel Knip een beeld van gefrustreerde klimaatwetenschappers die maar niet aangetoond krijgen dat wereldwijd de temperatuur oploopt. Sterker nog –aldus Knip – de afgelopen jaren is de temperatuur helemaal niet gestegen. Hoewel hij erkent dat het sowieso goed is om ons te beheersen op het gebied van CO2 uitstoot en fossiel brandstofgebruik, lijkt hij met zijn toonzetting ‘De ramp die maar niet kwam’ te suggereren dat het uitblijven van de voorspelde oververhitting de duurzame zaak geen goed doet.

Tsja, dat krijg je er van als je belangrijkste argument voor verduurzaming het tegengaan van klimaatverandering is. Logisch dat dat tegenargumenten oproept. Zoals ‘op sommige plekken zal klimaatverandering heel veel kansen creëren, bijvoorbeeld in het onherbergzame noorden waar nu niets wil groeien’ of ‘daar kunnen we ons technologisch tegen wapenen, dat is juist goed voor onze business’ of de meest gehoorde onder klimaatsceptici ‘het klimaat verandert altijd, en het komt door de zon en niet door de mens’.

Kortom; een dreigende klimaatverandering is afgezien van een onaantrekkelijke boodschap ook nog eens een beroerde bondgenoot.

Daarom zou ik iedereen die zich inzet voor een duurzame samenleving willen oproepen om het klimaat voortaan buiten beschouwing te laten. Er zijn genoeg – en veel sterkere – argumenten waarom het beter is om duurzaam met elkaar en onze omgeving om te gaan. Zoals onze directe omgeving die we graag leefbaar willen houden, de voor onze welvaart belangrijke grondstoffen die steeds moeilijker en dus duurder te winnen zijn, de voor onze voedselvoorziening essentiële biodiversiteit, waterkwaliteit en bodemkwaliteit, de oceanen die een cruciale rol spelen in ons ecosysteem, instandhouding van de bossen voor onze zuurstofvoorziening, transparantie van de financiële infrastructuur die bepalend is voor de robuustheid van ons economische systeem.

Met deze argumenten is duurzaamheid nauwelijks nog een punt van discussie en is het bovendien veel duidelijker wat we er aan kunnen doen. En als het dan zo is dat de temperatuur op aarde tegen alle verwachtingen in niet blijkt te stijgen, dan beschouw ik dat als fantastisch nieuws.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten